Rempeyek sedap
Bahan2
250 gm tepung beras
200 ml santan kotak kara
2 biji telur
2 sb ketumbar
1 sb jintan manis
1/2 sb jintan putih
4 ulas bwg putih
Garam
Mak aji
Kunyit
Kcg tanah
Ikan bilis
Bahan2
1. Blend ketumbar, bwg putih, semua jintan ngan santan ye..tmbh garam, mak aji, kunyit, segenggam ikan bilis n telur blend lg ....yg saya x tulis kuantiti tu agak2 le ya...satukan ngan tepung beras ok.kacau2 bg mesra alam kalu pekat tambah santan lg atau air..saya tmbh air je..
2. Kacang tanah tu saya beli rm 3 hinggit..cukup je...ikan bilis tu saya beli 100 gm cukup jugak ...save le budget kita ..tp kalau kita suka nk buh byk terpulang le ya...yg tu x dak halangan...
3. Rendam acuan kasi panas lu dlm kuali ye...lepas tu amik acuan sudukan aduan ke atas acuan lenggang2 kan dia bg rata n tuangkan balik yg terlebih spy kita dpt rempeyek yg nipis n garing ya..buh kacang n ikan bilis lps tu buh le dlm kuali..api plg bwh ya...kalau ada 2 acuan cepat sket tp saya ada satu je jenuh jugak le nk siap...
4. Kalau adunan pekat tambah le santan...tp saya nk save budget so saya tambah air je 1 1/2 kotak santan..w.pun begitu ia masih g scukup rasa...
5. Saya pernah belajar d kolej komuniti...bhn extra dia belacan n cabai kecik...tu la saya kata modified la tang mn perlu ikut citarasa x dak masalah ok...