Saturday 30 August 2014

Asam pedas kedah vs asam pedas pahang

Kalu masak asam pedas biasanya kalau ikut kedah main blend je bhn2 taruk dlm periuk campur air buh ikan cukup sempoi...tp inile resepi asam pedas suamiku.. 
Sekilo ikan termenung lbh kurang 14 ekor ( 4 ekor utk dmasukkn dlm asam pedas lg 10 ekor d goreng)
cabai kering 10 biji
secubit belacan
3  ulas bwg putih
2 ulas bwg merah
1 inci kunyit
5 biji cili api
1 cwn air(utk blend)
3 cwn air g utk slps tuang bhn blend
Asam keping 2 keping
Lepas tu tuang dlm periuk berisi air dlm anggaran 3 cwn..masak sampai mendidih..lepas tu leh le tmbh
Daun kesum..asam keping..bubuh le bendi n tomato...last skali buh ikan termenung garam n mak aji kalu suka tp kalu x buh mak aji x sodap le pulak.. Itu je ...anak3 saya panggil asam pedas kedah.. Dia orang x brp mkn ikan dlm asam pedas tp mkn kuah je ngan ikan goreng..belah ayah py stail

Manakala versi asam pedas satu g ikut stail gaya org pahang..yg ni belah umi lak...hehehe
Ikan yg isinya ketul2 ikan tenggiri, ikan nyok-nyok, ikan merah, ikan bwl n sewaktu ngannya

Bhn2 blend
10 tangkai cili kering
1 biji bwg besar kecil
3 ulas bwg putih
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1 sk lada hitam

Bhn2 tumis
1 biji bwg besar kecil
1 sk halba campur
1 tangkai daun kari

Bhn tamb
Bendi
Kesum
Tomato
Bunga kantan
Air asam jawa
Kiub ikan bilis 

Masukkan sdkt myk utk tumis bhn2 tumis...dh berbau wangi masukkn bhn blend..kacau sampai timbul myk mengerlip gitu..lps tu tmbh air n air asam jawa..n then buh le bhn2 tamb tu tadi...jgn lupa grm n secubit kiub ikan bilis...yg ni x guna la pulak mak aji...hehehe...terangkat punya rasa dia...

Bila balik pahang  kalu time mkn ada 2 jenis asam pedas...