My Recipes

Roti jala
3 cawan air
3 cawan tepung
1 biji telur ayam
sedikit garam
sedikit kunyit

Cara-cara
1. Masukkan air dahulu, kemudian tepung,barulah telur ,garam dan kunyit ke dalam blender
2. Blender kesemua sekali biar sebati
3.. Biarkan sekejap dalam anggaran 10 minit
4. Barulah di kirai di atas belanga nonstick atau peknga pun boleh...never mind ok.
5. Kirailah lagu mana pun pasti jadi .... ada yang stail gulung.. ada yg stail lipat... ikut suka
6. Cicah la dengan gulai ayam  campur kentang....mmmmm pasti terangkat lebih-lebih lagi kalu ayam kampung....
   meriah la jadinya ....

 Agar-agar Pelangi
Lapis Transparent:
2 sudu mkn agar-agar powder
1200ml air
200gm gula pasir
Colorings - green is a must & the rest ikut citarasa sendiri
Lapis Santan:
2 sudu mkn agar-agar powder
400ml santan pekat
800ml air
200 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
Cara memasak:
1. Masak semua bahan transparent except colorings hingga hancur
2. Tapis & letak semula atas api kecil/double boiler sehingga lapis santan siap
3. Masak bahan lapis santan except santan & garam sehingga hancur
4. Setelah hancur, kecil api & masukkan santan & garam & dikacau
4. Tapis & letak semula atas api kecil/double boiler
Cara-cara melapis:
1. Sukat 250ml agar-agar transparent, bubuh pewarna & tuang ke dlm loyang
2. Biar keras seketika sebelum memulakan proses yg sama untuk lapis kedua iaitu lapis santan
3. Buatlah begitu sehingga habis

Selamat mencuba....cuba jangan x cuba tau....