4 ketul ayam bhgn rib
I labu bwg besar
1/2 labu bwg putih
1 inci halia
1/2 ketul kiub ikan bilis(kiub ayam pung boleh)
Blend bwg besar..bwg putih..n halia.. bhgi 2 sparuh masukkan dlm periuk bsama2 ngan ayam perap lbh kurang 20 min...masa nk rebus ayam tu kena tambah air kuantiti bg cukup utk sup n nasi ok.jgn lupa kiub ayam or bilis n garam...lps tu spruh lg bhn blend guna utk tumisan nasi..jgn lupa masa mnumis utk nasi tu slain dr bhn blend x lupa rempah 3 skawan..b.lawang.kayu manis n b. Pelaga..pintal 2 helai daun pandan jgn lupa ...bkn pa nk kasi wangi nasi kita...nk masak nasi kena guna air rebusan ayam tu ya..kalau nk warna nasi jd kuning buh le kunyit..tmbh sdkt garam n gula..tuang ke dlm beras yg sudah dbasuh n ready dlm rice cooker..kmdn tmbh air rebusan ayam scukupnya mcm masak nasi biasa...
Ayam rebusan td keluarkan dn perap ngan kicap manis n madu...lps tu goreng...
Perapan lebihan ayam masak atas api n tmbh satu senduk air rebusan.utk jdkn sos kicap.mendidih angkat
Sos cabai
5 biji cili api
1 biji cabai besar
1 sb cuka
1 sb gula
1 sk garam
1 sb sos tomato
1 senduk air rebusan
Masak atas api mendidih dh boleh angkat
Bhn hiasan
Salad
Timun
Tomato
Kannnn dh kata nasi ayam sempoi....yg penting suami n anak2 mkn kita dpt pujian sodappppp....ini je yg beri motivasi kat kita utk terus memasak dr hari ke hari....