Bahan2nya
Laksam
3 cwn tepung beras cap gajah
1/2 cwn tepung gandum cap ros
41/2 cwn air
Sdkit garam
Adun biar sebati lps tu kukus le dgn tudung periuk yg kita sapu sdikt minyak..kalau tudung periuk tu kecik 1 senduk pun dh cukup...kalau dh menggelembung blh le d angkat ye..saya guna 3 tudung periuk ..senang nk gilir2 bg cepat siap...kena sejukkan dulu sblum g gulung ye..
Kuah
1/2 kilo ikan termenung
11/2 biji kelapa parut
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
Sedikit lada hitam
Sedikit halia
Garam
Mak aji
2 keping asam keping
Ulam2 ulaman
Timun
Tauge
Kcg pjg
Kobis
Sambal cabai kering jgn d lupakan ya...x dak x kick le laksam kite nnt..
Blender ikan ngan air rebusan ikan..masukkan bwg besar..bwg putih...halia..blender lg bg hancur ye..lps tu msukkn dlm periuk..campurkn ngan santan..lada hitam yg ditumbuk lumat..daun kesum asam keping...garam n mak aji..santan tu biag le patut padan x tlalu pekat atau tlalu cair...agak2 le ya bila kita rasa kita akn tau nnt...lemaknya tu sesuai ka idak ngan ikan...kalu kita suka mkn laksam kita akn tau rasa lemak kuahnya yg sesuai ngan tekak kita...dptkn rasa yg kita ndak...saya x suka beli laksam yg djual d gerai2 sb kuahnya x sebati ngan tekak saya...so saya lebih rela buat sendiri ...x amik masa yg lama pun...alah bisa tegal biasa...kalu kita suka jgn pikiag susah ye...