Thursday 10 July 2014

Resepi pie tie

Bahan-bahan

1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur gred A
11/2 cawan air
1 sb air kapur
1 ct garam halus

Cara-cara

1. Satukan kedua2 jenis tepung kmdn masukkan air,kapur, garam dan telur yg dh dpukul kembang ya. Last sekali kacau la bg mesra alam...nk senang buh je semua benda dlm blender n then blend je pa lg tp jgn lupa masukkan air dulu dlm blend spy tepung x melekat di dlm blender tu...

2. Last skali leh la celup acuan dan masukkan kdlm kuali..amik masa sket ya sblm mlepaskan adunan dr acuan utk elak pie tie senget benget...hehehe..acuan pie tie kena rendam dlm kuali sat sblm celupan yg berikutnya..bila dh ada 5-6 ketul pie tie ket dlm kuali tu kita kena rajin kalih- kalih kan dia spy nnt warna kulit pie tie kita tu nmpk skata warnanya yek......alhamdullilah berjaya insyaAllah ya...